Hvad vil du søge efter?

Blog

8 tegn på, at du er blevet hacket

25 oktober, 2019

 At opdage at du har cyberkriminelle på besøg kan være lidt af en udfordring, de gør naturligvis alt for ikke at blive opdaget. Der er dog nogle tegn, du skal være ekstra opmærksom på for at finde ud af, om uautoriserede personer har kigget på dine egne eller din organisations data.

1. Unormal brugeraktivitet fra konti 

Hvis du bemærker, at login til konti pludselig sker fra andre lande eller på andre tidspunkter end normalt, kan det være et tegn på, at der sker noget. Du bør tjekke med ejeren af kontoen om den tilsyneladende unormale aktivitet er korrekt. Det er bedre at kontrollere det én gang for meget end for lidt. 

2. Flere mislykkede login end normalt 

Du bør også se nærmere på, om der er flere forkerte logins end normalt, eller om et usædvanligt antal brugerkonti er blevet blokeret på grund af forkert adgangskode. Hvis der stadig er adgang til kontoen, så skal du sørge for at ændre adgangskode med det samme! Selvom det ikke længere er en anbefaling at ændre kodeord regelmæssigt, er det en god ide at ændre adgangskode, hvis der er mistanke om at uautoriserede personer er på spil. 

3. Unormal netværksaktivitet 

Ser du ekstremt mange flere DNS-opslag end normalt? Dette kan for eksempel være et botnetværk, der kommunikerer med moderskibet. Denne type hændelse skal undersøges med det samme. 

4. Adgangskoder holder pludselig op med at fungere 

Du skal straks underrette ejeren af den pågældende konto, hvis dette sker. Dette kan gøres gennem din virksomhed eller ved at kontakte virksomheden direkte. Når du får kontoen tilbage, skal du straks skifte til en ny adgangskode. Sørg for, at adgangskoden er meget sikker og brug gerne en sætning med både store og små bogstaver og tal som adgangskode. 

5. Fortrolige data vises andre steder end forventet 

Hvis du pludselig finder fortrolige data på internettet eller i andre fora, er det vigtigt at handle hurtigt. Bliver fortrolige data tilgængelige på uautoriseret vis, kan det skade virksomheden. Det er derfor vigtigt at finde årsagen til, hvordan dataene er endt online og forsøge at fjerne dem med det samme.

6. Har jeg været pwned 

Der er websteder, hvor du kan finde ud af, om dine adgangskoder er vist i en adgangskodelækage. Have I been pwned  er en af disse. Hvis du modtager en anmeldelse fra dette sted, skal du straks ændre din adgangskode. 

7. En tredjepart kontakter dig 

Hvis en tredjepart kontakter dig og informerer dig om, at de har modtaget ondsindede e-mails fra dig du ikke selv har sendt, er det et tegn på, at du er blevet hacket. 

8. Dine filer eller dele af filer er blevet krypteret 

Kryptering er en matematisk metode, der sikrer fortrolighed ved at ”låse” oplysninger, så de ikke kan læses af uautoriserede personer. Hvis information pludselig er krypteret og dermed låst væk uden du eller en af dine kollegas viden, er det et sikkert tegn på ransomware.