Hvad vil du søge efter?

Blog

Syv gode råd om persondatasikkerhed, når du er på ferie

8 juli, 2019

Syv gode råd om persondatasikkerhed, når du er på ferie

Sommerferien nærmer sig med stormskridt. Det er nu, du skal slappe af med venner og familie. Det er nu, du skal slippe den hektiske hverdag og give dit indre alarmberedskab en velfortjent pause. Uanset om du ferierer hjemme eller udforsker eksotiske destinationer på den anden side af kloden, har du brug for at koble af og nyde at holde fri.

Følelsen af frihed kan dog hurtigt fordufte, hvis dine persondata kommer i de forkerte hænder. Vil du ligge uforstyrret i hængekøjen eller klatre i bjerge uden andet for øje end at komme til tops, bør du sikre dine data, inden du tager nogle steder. Her er de typiske faldgruber og tips til, hvad du konkret skal gøre:

1. Konfigurer dit password/PIN-kode på mobil og tablet

Dette er din første forsvarslinje, hvis du taber eller får stjålet din mobil eller tablet, mens du er på ferie. Hvis din enhed er beskyttet med et password, vil det være meget vanskeligere for uvedkommende at få adgang. Det er nemt og hurtigt at oprette et password.

2. Vær opmærksom på falske bookingportaler

Sørg for at booke hoteller på godkendte bookingportaler. Mange bookingportaler skriver, at de samarbejder med hoteller, selvom de reelt ikke gør det. Man risikerer at skulle betale for skjulte afgifter, forkert indkvartering, falske reservationer, mv. Den sikreste måde at undgå scam er ved at bestille direkte gennem hotellets webside. Læs mere om Dansk Erhvervs rapport om kritisable virkemidler på bookingportaler.

3. Sluk for trådløst netværk og Bluetooth

Bluetooth er praktisk og godt at have i bilen eller hjemme, hvor det er trygt at kommunikere med andre elektroniske enheder. Men desværre glemmer mange af os at slå Bluetooth fra, når vi bevæger os rundt på offentlige steder – også når vi er på ferie. Hvis din Bluetooth er koblet til, kan alle i hotellobbyen eller på kaffebaren fange signalet og få adgang til din mobiltelefon, uden at du bemærker det. Slå derfor Bluetooth fra, når du er på ferie.

 4. Vær opmærksom på gratis Wi-Fi på hoteller, cafeer og i lufthavne

Det er guld værd at have adgang til gratis Wi-Fi, når man er på ferie. For så kan man både læse dagens aviser, streame Netflix og dele billeder fra ferien. Men husk at gratis Wi-Fi er offentligt tilgængeligt. Det betyder, at enhver person på hotellet eller i lufthavnen kan få adgang til samme Wi-Fi-konto. En god tommelfingerregel er derfor ikke at logge ind på websider med følsomme oplysninger, såsom netbank eller sundhedsservices, når man er på det offentlige netværk.

Brug i stedet mobildata, men tjek roamingprisen først. VPN til privat brug er et sikkert og nemt alternativ.

5. Hold øje med kortlæsere

Tanker du bilen op i Sydeuropa, eller skal du hæve kontanter i en automat, inden du tager på marked, skal du vide, at benzinstationer og pengeautomater er mål for cyberkriminelle. De tilkobler en fysisk eller digital kortskimmer, der scanner bankkonto- eller kreditkortoplysninger. Vær derfor påpasselig, inden du svinger kortet. Tjek, om der sidder en fysisk attrap på kortautomaten. Tjek også om der sidder overvågningskameraer i nærheden, som peger på tastaturet. Formålet med disse kan være at opfange din PIN-kode.

 6. Kontroller dine følsomme konti

Før du forlader hotellet for at tage på sightseeing, bør du tjekke dine konti på netbank. Tjek også, når du kommer tilbage til hotellet. Jo hurtigere du opdager cyberkriminalitet, desto bedre. Husk at logge ud af dine konti efter brug.

7. Hold øje med dine børns internetvaner i sommerferien

Uden skole, lektier og fritidsaktiviteter i sommerferien får mange børn væsentlig mere skærmtid end normalt. Derfor er det vigtigt at snakke med dine børn om farerne ved cyberangreb og digital mobning. Vejled dine børn om god adfærd på nettet og korrekt brug af netværk. Læs mere på Red Barnet.

Følger du disse syv tips om persondatasikkerhed, kan du trække vejret helt ned i maven, puste ud og trygt nyde din ferie.

Vi ønsker alle en rigtig god sommer!