Hvad vil du søge efter?

Blog

– Vi har brugt denne platform i over 20 år. Og det er der en god grund til

22 september, 2021

For de fleste af os er det naturligvis meget vigtigt, at vores banktransaktioner, konti og forsikringer håndteres på den mest sikre og effektive måde. Vi skal være i stand til at stole på bank- og forsikringsbranchen. 

Og så har denne industri brug for teknologier, der fungerer, og som leverer pålidelig ydeevne hver dag året rundt. 

Dette er et emne, Bjørn Morønning er meget bekendt med. Han har arbejdet med systemudvikling for forsikringsbranchen i over 30 år, og det meste af tiden har han været bekendt med den såkaldte AS / 400 -platform fra IBM, som efterhånden blev kaldt Power Systems – som kommer med en ny generation i år.

 

Kendt og velfungerende teknologi 

Morønning har arbejdet med IT og forsikring siden 1993, og i 1999 var han med til at stifte Eika Forsikring AS, et selskab i Eika Group, som ejes af 55 norske lokale banker. Der er han chef for it -drift, og sværger stadig ved den samme platform. 

– Da vi startede Eika Forsikring, startede vi med helt blanke ark. Vi erhvervede forsikringsapplikationen NICE, og startede med nul kunder, nul forsikring og nul i præmieindkomst, siger han. 

– I løbet af de sidste 21 år er vi steget til 230.000 kunder, 800.000 forsikringer, og en omsætning på godt 3 mia. Vi er cirka 1500 aktive rådgivere, der bruger vores kernesystemer. 

Det betyder, at mange data håndteres, og mængden stiger konstant, efterhånden som der tilføjes nye kunder og nye opgaver. Samtidig er det meget vigtigt, at driftsomkostningerne holdes nede. 

 

Sparede penge 

– Vi har hele tiden holdt fast ved POWER-systemerne. Fordelen ved platformen er, at du kan bruge applikationer i hele virksomhedens cyklus. Hvis noget ikke er nok – øger vi funktionaliteten. Når vi bruger nye versioner af operativsystemet, ændrer platforme eller skifter hardware, undgår vi ekstra omkostninger forbundet med licenser eller opgraderinger. 

– For os har dette ganske enkelt gjort vores IT-omkostninger og driftsomkostninger meget lave i alle disse år. I forsikringsbranchen plejer vi at sige, at for hver krone af indkomst, du modtager, skal du dække de omkostninger, du har, dække de skader, der skal kompenseres til kunden, og summen af ​​disse skal helst være mindre end en krone. Når vi har en så rationel drift, som vi har, kan vi holde priserne relativt lave, men samtidig fungere økonomisk forsvarligt. Overskuddet investeres i bedre kundeoplevelser og gør det muligt for lokale banker at bidrage til deres lokalsamfund. 

Bjørn Morønning påpeger også, at POWER-platformen er meget fleksibel og skalerbar. Det er aldrig et problem at følge med i nye applikationer, nye værktøjer, nye standarder eller nye krav fra myndighederne. 

– Det er åbent og skalerbart. Vi kan anvende alle kendte og accepterede standarder. Vi er naturligvis også meget bekymrede over sikkerhed i forsikring, og vi ved, at dette er en meget sikker platform. Vi kender ikke til tilfælde af virus eller andre sikkerhedsproblemer. Samtidig er alt tilpasset GDPR og tilsvarende krav, siger han. 

 

Eika Forsikring fandt ingen bedre alternativer 

Det var faktisk sådan, at Morønning og Eika Forsikring på et tidspunkt overvejede at skifte leverandør af platform og system. Det viste sig at være lettere sagt end gjort. 

– Det var et stort projekt med mange mennesker involveret. Vi brugte halvandet år på at gå igennem potentielle platforme og applikationer. Vi startede med at se på snesevis og endte med fire leverandører. Vi gik virkelig grundigt til værks. Men det viste sig, at risikoen var for stor. Funktionaliteten var ikke på plads, og vi var ikke sikre på de andre platforme. 

– Udover usikkerhed i forbindelse med nye applikationer og platform viste beregninger, at et projekt at etablere og migrere til en ny platform ville være meget tidskrævende og dyrt. Efter en grundig evaluering valgte vi at fortsætte med den succesfaktor, som AS / 400 havde været for os i alle år, siger Bjørn Morønning. 

Komplekse projekter som at flytte hele infrastrukturen til et nyt datacenter bliver også fleksible, når du har gode løsninger og gode partnere. Da Eika skulle flytte sine servere fra Fjellhallen i Gjøvik til Tussas datacenter, blev hele processen udført på en weekend. 

– Vi har en ret kompliceret infrastruktur, men vi flyttede hele vores rig i løbet af en weekend til datacenteret på Tussa IKT med Pedab som driftspartner. Da vi tændte for systemerne søndag aften, var der ingen, der havde bemærket, at noget var anderledes. Derefter skiftede vi til nye maskiner og havde migreret alle data og applikationer. Det beviser også platformens styrke, siger Bjørn Morønning. 

– Pedab flyttede Eika Forsikrings applikationer og data fra et datacenter til et andet. Ud over selve flytningen blev løsningen installeret på den nyeste teknologi, dengang POWER9. Godt samarbejde med det leverende datacenter sikrede, at vi modtog alle dataene, så alt var inkluderet, da vi startede et nyt datacenter. Med levering af datakapacitet som en cloud-tjeneste er det primære mål, at have sikker adgang til systemerne for brugerne og fuld integration mellem forskellige programmer og maskiner. Al kommunikation og afhængigheder blev grundigt kortlagt og testet omhyggeligt, før dataene blev flyttet, gamle systemer blev lukket ned og nye systemer blev startet op. 

– Ansøgningerne blev allerede testet på den nyeste platform, så processen med at migrere fra en generations POWER til den nyeste teknologi betød grundlæggende bare at starte systemerne op. Og det ser ud til, at det gjorde, da man lukkede en gammel platform. Det er sådan vil vi have det, siger Tore Thon, der leder infrastrukturafdelingen i Pedab Norway AS. 

 

Nye muligheder nærmer sig 

En ny generation af POWER -processorer er tidligere på måneden blevet lanceret. Brugere kan forvente en præstationsstigning på hele 30 procent. 

– Endnu en gang lancerer IBM en ny processorgeneration, da køreplanen har været overvejet i flere år. Og endnu en gang er det IBM, der med POWER-arkitekturen udvikler og lancerer den nyeste og bedste teknologi. Vi, der har været i branchen et stykke tid, husker godt IBMs meddelelse om kobber i processorer, SOI (silicium on isolator), de første Gigahertz -processorer og andre banebrydende patenter, der nu er offentligt ejet. Med POWER10 lanceres 7nm transistorteknologi, og vi har allerede set IBM vise 2nm teknologi, som vi kan forvente i kommende generationer. 

– Generation efter generation ser vi, at POWER-arkitekturen tilføjer specialiserede funktioner til nye behov. Den seneste trend er alle de særlige beregninger, der kræves for kunstig intelligens. Så er det rart at kunne beholde alle eksisterende funktioner til deres systemer, og derefter få integrerede komponenter, der håndterer de nye behov i den eksisterende løsning i stedet for at rode med nye specialsystemer. 

– Rosinen i pølseenden? Det må være at få en præstationsforbedring på 30% på kun et spring i modelområdet, uden at det udløser behovet for nye licenser, langsigtede migrationsprojekter eller risiko ved at indføre nye standarder, slutter Tore Thon. 

 

Vil du vide mere om IBM og Power10-systemerne, så kontakt Pedab eller læs mere her.

Thomas Grosbøl, Business Development Manager – Pedab Danmark

Tlf. + 45 50 77 01 56

Mail: thomas.grosbol@pedab.com